Repetitie op woensdag 20.00 - 22.00 uur
Oratoriumkoor Cantando
Muziek is helend, muziek is gevoel, muziek is passie, muziek is ontspanning, heerlijk! Zingen is een verrijking voor je. Het geeft je plezier en je maakt mensen blij. Samen met elkaar iets neerzetten, iets moois, dat is koorwerk.

Oratoriumkoor Cantando Pijnacker

Is een gemengd koor bestaande uit ongeveer vijftig enthousiaste zangers. Momenteel studeren we muziek in voor het concert van 2 maart 2024. We hebben een mooi programma samengesteld:

  • Psalm 150 van Cesar Franck,
  • Psalm 150 van Sweelinck,
  • Hör mein Bitten van Mendelssohn,
  • Psalm 42 van Mendelssohn en
  • Gloria van Vivaldi.
Vanaf januari kunt u als projectzanger meezingen met dit programma en concert. Bent u geïnteresseerd? Meld u zich aan met het ‘lid worden’ formulier bovenaan de website. Wij nemen dan contact met u op.
 

In vogelvlucht de geschiedenis van het koor

Onder de naam Chr. Zangvereeniging Halleluja is het koor opgericht in 1910. In het begin zong men nederlandstalig en gaf men veel uitvoeringen, wel 9 in 4 jaar tijd. In de jaren ’30 was het koor bijzonder actief o.l.v. dhr. A van Leeuwen. Tot aan de oorlogsjaren ging men jaarlijks op concours in Zeist. Aparte nevenactiviteiten waren er tijdens de oorlogsjaren: toneeluitvoeringen, al dan niet met koorzang. Vanaf 1944 is dhr. H.A. van Mechelen de dirigent. In de volgende 18 jaar laat het koor zich op alle fronten horen. Via de radio, toneel, uitstapjes. En het 50-jarig bestaan wordt gevierd met het echte werk: Mirjams Siegesgesang van F. Schubert! Met de dirigent, dhr. C. Poot, slaat het koor een andere richting in. Dhr. Poot is organist in de Hervormde kerk en het gevolg is dat er veel optredens in kerkdiensten zijn. Het stigma ‘jullie zijn toch een kerkkoor’ stamt uit deze periode. Maar met de komst van dhr. van Laren in 1970 werd het koor steeds professioneler. Nog beter wordt het in de beginjaren ’80 wanneer we met dhr. Smaling uitvoeringen geven met Mozart, Bach, Beethoven en Mendelssohn op het programma. 

Een memorabele periode voor het koor begint in 1988 o.l.v. Theo van der Hek. Er volgen jaren van grote klasse, met Messe Solennelle-Gounod, Requiem-Mozart, Theresienmesse-Haydn, Gloria-Poulenc, Te Deum van Britten en Dvorak, Ein deutsches Requiem-Brahms. Een jaarlijks Passieconcert: The Crucifixion-Stainer of Olivet to Calvary-Maunder. Concerten met collegakoren uit Pijnacker, meestal met populaire muziek. Koorreis en optreden tijdens het beroemde Fringefestival in Edinburgh. En daarnaast de medewerking van de koorleden bij zeer bijzondere evenementen georganiseerd door de dirigent. Teveel om op te noemen. 

Na 20 jaar ging het koor verder met Danny Nooteboom. Inmiddels bestaat het koor 100 jaar en wordt de naam eigentijdser: Oratoriumkoor Cantando Pijnacker. Deze naam past beter, zeker gezien het repertoire dat met Danny grote hoogten bereikt tot aan de uitvoering van de Matthäus Passion. Met de komst van Hans van Rutten in 2015 tot 2022 ontwikkelt het koor zich nog verder. Hans heeft het koor op grote hoogte gebracht, en werd muziek met emotie gebracht. Ein deutsches Requiem-Brahms, Requiem van Duruflé en Fauré en in het bijzonder The Armed Man-Jenkins in 2018. Door Corona is het 110-jarig bestaan gevierd in 2022 met o.a. het Requiem- Mozart. Vanaf 2023 staat Sabine Geerlof voor het koor, de eerste vrouwelijke dirigent! We gaan weer een nieuwe uitdaging aan.

Dirigent Sabine Geerlof

Van huis uit is Sabine, geboren in 1961, opgevoed door twee muzikale ouders, de één sopraan de ander tenor. In huis stond altijd muziek op, werd altijd gezongen en waar mogelijk in de huiskamer gedanst. Zij zorgden ervoor dat Sabine op zevenjarige leeftijd blokfluit- en met haar tiende jaar pianoles kreeg. In de jaren erna volgden lessen in ballet, koorzang, en kreeg Sabine op haar negentiende de gelegenheid het kerkorgel te leren kennen.

Al met al een rijke culturele opvoeding.

 

Sabine is aan de toenmalige Rijksuniversiteit Utrecht Muziekwetenschappen
(Musicologie) gaan studeren. Deze studie is afgesloten met een doctoraalscriptie ‘Tempo, maatsoorten en vormgeving in de openingskoren van de geestelijke cantates van J.S. Bach’, en postdoctoraal met de eerstegraads bevoegdheid als docent. Momenteel geeft zij al zo’n 30 jaar les in (beginners-) orgelspel, piano, en (gericht op koorzang) stemvorming. Vanaf 1988 is Sabine opgeleid in de traditie van de ‘Royal School of Churchmusic’ (RSCM London) als Choirmaster & Organist/Musical Director.

Tijdens haar studie heeft zij haar einddiploma koordirectie behaald, vele jaren les gehad van Gert Oost en Jan Bogaarts. Zich laten inspireren door de directie van Jos Vermunt en de zang van Ludwig van Geysighem. Later, toen ze al enige tijd werkte, nog een masterclass gevolgd bij componist/dirigent Ludo Claessen (het project met als uitgangspunt zijn mis, gebaseerd op Gregoriaanse motieven, was een ongekend intrigerende ervaring).

Vanuit Utrecht heeft zij jarenlang les gehad van Reitze Smits. Zij speelt momenteel in zeven kerken van verschillende kerkelijke signatuur, en vijf koren staan onder haar leiding. Op zondag 18 september 2022 heeft zij in Voorhout de gouden onderscheiding en oorkonde mogen ontvangen voor het uitoefenen van 40 jaar kerkmuziek.

Sabine Geerlof-van de Zande zet graag de langere traditie van 40 jaar leiding geven aan SATB-koren in den lande voort bij Oratoriumkoor Cantando Pijnacker. Het is een nieuwe uitdaging en zoals zij zelf zegt: “Ik ben gedreven en in ieder geval zeer gemotiveerd om letterlijk én figuurlijk in een goede harmonie intensief te repeteren met de mensen. Met voldoende ruimte voor een kwinkslag en toewerken naar een klinkend resultaat in een inspirerende uitvoering.”

Tot de zomervakantie neemt dirigent Corné Mooibroek de honneurs waar. Op 23 augustus start de nieuwe dirigent Sabine Geerlof. 

Pianiste Špela Pušnik

Špela Pušnik kreeg haar eerste pianolessen in Velenje, Slovenië, waar zij later haar studie vervolgde aan het muziekgymnasium. Daarna studeerde zij IGP (Studiengang Instrumental- und Gesangspädagogik) in Klagenfurt, Oostenrijk, waar zij in 2017 afstudeerde. In datzelfde jaar is zij klassiek piano gaan studeren op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver. Nu werkt en woont zij in Den Haag. Ze begeleidt verschillende koren en is werkzaam als pianodocent.

Onze evenementen

Concert 2 maart 2024

Concertprogramma is: Psalm 150 van Cesar Franck, Psalm 150 van Sweelinck, Hör mein Bitten van Mendelssohn, Psalm 42 van Mendelssohn en Gloria van Vivaldi. Meer informatie volgt.

Lees verder »

tryout

Wij leren je klassieke muziek zingen. Samen met elkaar gezellig en ontspannen repeteren en uitgedaagd worden in je muzikale ontwikkeling. Met het koor werk je aan een afwisselend programma van

Lees verder »

Wat wij als koor kunnen bieden

Componisten gezongen werken

Bach
Mattheus Passion
Johannes Passion, de koralen
Was Gott tut, das ist wohlgetan, BWV 99
Wohl mir, dass ich Jesum habe, BWV 147
Weihnachtsoratorium, enkele koralen
Beethoven
Freude schöner Götterfunken
Bernstein
Delen uit West Side Story
Brahms
Sieben Lieder
Liebeslieder
Begräbnisgesang
Ein deutsches Requiem
Britten
Festival te Deum
Bruch
Jubilate Amen
Bruckner
Locus iste
Diepenbrock
Wandrers Nachtlied
Den Uil
Duruflé
Requiem
Dvorák
Te Deum
Die Trennung
Das Pfand der Liebe
Die Wilde Rose

 

Elgar
As torrents in summer
Serenade
Delen uit de Bavarian highlights
Fauré
Requiem
Cantique de Jean Racine
Gjeilo
Ubi Caritas
von Gluck
De Profundis
Gretchaninoff
Missa Festiva
Gounod
Messe solennelle de Sainte
Cécile
Händel
Zadok the Priest uit Coronation anthems
Hallelujah uit de Messiah
Haydn
Theresienmesse
Insanae et vanae curae
Missa Brevis St. Joannis de Deo
Requiem in C (M. Haydn)
Jenkins
The Armed Man
Cantate Domino
Maunder
Olivet to Calvary
Mendelssohn
Beate mortui
O Haupt voll Blut und Wunden
Hör mein bitten
Verleih uns Frieden

Mozart
Requiem
Laudate dominum
Ave Verum Corpus
Alma Dei Creatoris
Spätzenmesse
Confitebur
Schubert
DeutscheMesse
Schumann
Zigeunerleben
Stainer
TheCrucifixion
Purcell
Rejoice in the Lord always
Thou knowest Lord the secrets of our hearts
Man that is born of a woman
Rossini
Petite Messe Solennelle
Quando corpus morietur
Rutter
The Lord bless you and keep you
Gloria
Verdi
Va Pensiero
Gloria all’Egitto
I Lombardi
Coro di Zingari
Rataplan