In de Dorpskerk verzorgde Cantando een schitterend jubileumconcert met voor de pauze het prachtige Requiem van Mozart. Het met projectzangers aangevulde koor werd instrumentaal begeleid door het Dordrechts Kamerorkest.

Het Requiem van Mozart werd opgeluisterd met solisten in de diverse stempartijen. Sopraan Elma van den Dool die een hele historie deelt met Cantando, mezzo-sopraan Annette Vermeulen, tenor Bart van Lieshout en bas Christiaan Peters onder leiding van de invallende dirigent Danny Nooteboom.

Een met bijna tweehonderd mensen – inclusief drie wethouders – goed gevulde Dorpskerk genoot van het concert
dat na de pauze een vervolg kreeg met knallers uit het verleden. Vaak liederen met een eigen Cantando-historie, die al terug gaat naar de internationale concertreizen van het koor naar onder meer Salzburg en Edinburgh.

Het tweede deel begon met het Ave Verum van Mozart en daarna volgden van dezelfde componist het Alma Dei Creatoris en het Laudate Dominum. Verder kregen we te horen Zadok the Priest van Händel en ook diens Hallelujah uit de Messiah. Dat laatste werd evenals het Insanae et Vanae Curae van Haydn gedirigeerd door Theo van der Hek, ook een coryfee van toen.

Het was heel leuk om niet alleen Danny Nooteboom weer aan het werk te zien, maar ook Theo van der Hek die er een jaar of dertig geleden al een dolle boel van maakte bij het koor dat destijds nog Hallelujah heette. Het was altijd feest met Theo en zaterdag bleek dat hij na al die jaren eigenlijk geen spat is veranderd. Nog altijd heel jeugdig en lekker maf. De kreet die hij destijds bezigde – ‘Kom op meiden, hard en lelijk’ – deed destijds wonderen en nu weer. De kern van koorzang is gezamenlijke energie, enthousiasme en durf, uiteraard naast mooi en soms zacht geluid maken.

Geschreven door Sjaak Oudshoorn

Ave Verum