Passieconcert op 29 maart 2023 met vertellingen van Jelle Bakker in De Toevlucht, Laan v. Hoornwijck 140, Den Haag. Aanvang 20.00 uur, kerk open vanaf 19.30 uur.

“Bach’s Johannes Passion: context en symboliek”. Ouder en net iets minder vaak gezongen en gehoord dan de Matthäus Passion, waarin de Johannes in veel opzichten verschilt. Waarom is dat zo?

Dat vraagt om enige uitleg van achtergrond en context: de oorsprong van de passietraditie, het Lutheranisme, de kunstvorm van de Barok en het absolute genie van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Naderhand in geen enkel opzicht ooit meer geëvenaard. Hoe voor ons bevreemdend vaak de tekst en onderliggende theologie ook, de muziek overstijgt elke grens van mode en tijd. De Johannes Passion is net als de Matthäus een cultuurmonument, zeker in Nederland, maar ook wereldwijd.

In een concert met koren en koralen uit de Johannes Passion van Concertkoor Cantando uit Pijnacker licht Jelle Bakker met beeld en geluid uit waarom.

Onder leiding van dirigent Corné Mooibroek en pianist Špela Pušnik.

Jelle Bakker (1971) lid van Oratoriumkoor Cantando Pijnacker is amateur-kerkmusicus. Hij studeerde piano bij Rintje te Wies, beiaard bij Willem Mesdag en orgel bij Jeroen de Haan. In 2017 behaalde hij het diploma Kerkmuziek III van de Protestantse Kerk in Nederland. Sinds 2007 is hij verbonden als organist aan de PKN-gemeente De Toevlucht in Den Haag-Ypenburg. In het dagelijks leven is hij Rijksambtenaar en ICT-manager bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.